Tetris – allt om det klassiska spelet

Tetris är förmodligen ett av världens mest kända spel. Det går ut på att du ska skapa rader av olika figurer som faller ned mot marken. Det var en ryss som skapade spelet och det utgavs första gången 1984. Idag finns det flera olika varianter av spelet och du hittar det på allt från mobiltelefoner till datorer. En av de mest kända versionerna av spelet är den som Gameboy gav ut 1989. Detta var då ett spel som följde med när du köpte spelkonsolen. Det blev en otroligt stor succé över hela världen. Namnet Tetris kommer från grekiska tetra och betyder fyra.

Historien bakom Tetris

Tetris uppfanns av en rysk matematiker som arbetade på dåvarande Sovjetunionens vetenskapsakademi som var beläget i Moskva. Det var sedan några av hans kollegor som gjorde spelet tillgängligt till IBM-datorer. Det var denna version som sedan blev tillgänglig i Europa. Tillverkaren överlät sina rättigheter till Sovjet som sedan sålde det vidare till Nintendo. Det var när det lanserades med Gameboy som det blev ett av de mest sålda spelen genom historien. Det har under åren pågått flera rättsliga processer mellan Nintendo och andra företag som har försökt ge ut sin egen version av spelet. Idag är det ett företag vid namn The Tetris Company som äger det.

Vad går Tetris ut på?

Tetris består av olika spelfigurer uppbyggda med fyra rutor. Det finns sju olika figurer som faller ner slumpmässigt på spelplanen. Samtidigt som de faller ska du som spelare styra och vrida de så att de passar in i mönstret. När de landat försvinner alla hela vågräta rader och du får poäng för detta. Du kan som mest ta bort fyra stycken rader på samma gång. I takt med att du tar bort rader kommer svårighetsgraden att öka. Detta innebär att figurerna kommer falla snabbare och snabbare. Du får mer och högre poäng om du tar bort flera rader på samma gång.