| Pääsivu | Arvostelut | Artikkelit | Ylläpito | Linkit |

Pokerin värikäs historia

Kirjoittaja: CasinoTop10

Pokerin syntyhistoriasta on olemassa monta erilaista tarinaa ja kukaan ei tiedä varmaksi sitä, mistä kaikki mahtoi oikeasti alkaa. Niin tai näin, jos nyt olisi tiedossa kuka pokerin keksi, olisi henkilö tai henkilöt varmasti ansainneet patsaan jos toisenkin ja vieläpä eripuolelle maapalloa. Pokeri on todellakin tänä päivänä levittäytynyt ympäri maailmaa vieläpä useamman eri version voimin.

Yleisimmät pelit, jotka pokerin syntyhistoriassa ovat mainittu, ovat ajalta jolloin ei todellakaan ollut edes ajatusta vaikkapa nettipokerista. Useimpien teorioiden mukaan peli olisi sekoitus persialaisia Ganjifa- ja As Nas – pelejä ja muinaista kiinalaista dominopeliä. Bluffaaminen ja korttien arvojärjestykset ovat kuitenkin olleet pelin perusperiaatteita alusta alkaen. Kiinalaisten pelin tiedetään olleen olemassa jo ennen vuotta 1000 ja persialaisetkin pelit olivat olemassa jo 1500-luvulla.

Useimmille lienee kuitenkin tuttu se teoria, jonka mukaan pokeri olisi kehittynyt ranskalaisesta Poque –pelistä, jossa löytyivät jo nykyiset korttipakan maat eli hertta, pata, ruutu ja risti. Oma osansa on voinut olla ranskalaisella Pochen- pelillä tai jopa espanjalaisella Primero-pelillä. Aikajanalla historiassa mentiin tällä hetkellä 1700-luvulla. Nimenomaan ranskalainen Poque-peli päätyi aikanaan Pohjois-Amerikkaan ja etenkin Mississippi-joen rannalle, koukaten Kanadan kautta kun joukko ranskan-kanadalaisia uudisasukkaita asettui juurikin New Orleansiin.

Tästä onkin todisteena 1800-luvulta erilaisia kirjallisia todisteita, joiden mukaan jokilaivoilla lätkittiin huijauspelin nimellä kulkenutta peliä 20 kortin pakalla. Peli otti jalansijaa muilta peleiltä ja pian siitä tuli suositumpi kuin muista siihen aikaan pelatuista peleistä.

Nimi Jonathan H. Green tulee väkisinkin esiin kun puhutaan pokerin historiasta. Hän oli ensimmäisiä joka kirjoitti tästä mullistavasta ”huijauspelistä” omassa kirjassaan vuonna 1834. Voidaanko tuota vuosilukua pitää vuotena jolloin itse pokeri syntyi, mene ja tiedä.

Kuuluisalla Villillä Lännelläkin on oma osuus pokerin historiassa. Melkein saluunassa kuin saluunassa oli oma pokeripöytä, ja tämä oli omiaan levittämään pokerin ilosanomaa rannikolta rannikolle. Historia tietää myös sen, että USA:n sisällissodan aikana pokerin suosio oli suurta, sillä molempien armeijoiden sotilaat pelasivat kyseistä peliä.

Vuonna 1875 amerikkalaiset tekivät ison muutoksen peliin, kun jokerikortti lisättiin peliin. Tämän jälkeen peli olikin sitten ihan toinen peli ja erilaisten pokerivaihtoehtojen keksiminen sai tuulta siipiensä alle

Peli jota tuohon aikaan pelattin, ei kuitenkaan ollut Texas Hold’emia. Sisällissodan aikana valtapeli oli 5 Card Draw, joka hallitsi peliareenoja melkein kokonaisen vuosisadan ajan. Tämän jälkeen suosikkipeli muuttui 7 Card Studiksi, juuri ennen toista maailmansotaa. Peli oli pääosassa myös silloin kun Las Vegas perustettiin ja pelillä oli merkittävä osa Las Vegasin mahdin nousussa.

1970-luvulla tapahtui kuitenkin käänne kun Texas Hold’em –niminen peli esiteltiin. Tämän hetken ehdottomasti suosituin pokeripeli lähti 70-luvun buumista hurjaan nousuun, jolle ei vieläkään näy loppua. Peliä pelataan ympäri maailmaa ja nettipokerin mukaantulo on vain pönkittänyt pokerin vankkumatonta suosiota entisestään. Texas Hold’em ei kuitenkaan ole ainoa peli mitä tällä hetkellä pelataan. Paras pokerisivusto onkin tänä päivänä sellainen, joka tarjoaa mahdollisimman laajan valikoiman erilaisia pokeripelejä Texas Hold’emin lisäksi. Suosittuja pelejä ovat mm. Omahan eri muodot, Stud Poker, Razz ja Draw Poker. Näiden pelien joukosta jokaiselle pelaajalle löytyy ihan varmasti oma suosikkipeli.